Davy de Bruijn 
Professionele schrijftolk voor goede communicatie

Wat kan een schrijftolk voor u betekenen?

Er zijn veel mogelijkheden met een schrijftolk. Een schrijftolk kan ingezet worden voor een individueel persoon, maar ook voor (grote) groepen.  Een schrijftolk kan een live ondertiteling verzorgen tijdens een congres, vergadering, presentatie, bijeenkomst en elke andere situatie waar communicatie plaatsvindt. Een schrijftolk typt met zijn/haar Velotype op spreeksnelheid alles wat er wordt gezegd, samen met zoveel mogelijk omgevingsgeluiden, nuances en intonatie in de stem. Dit kan gelezen worden op een tablet(of meerdere), op groot scherm, als onder/boventiteling of een combinatie hiervan. 

Meer dan alleen 'live-ondertiteling'

Naast de live-ondertiteling en ondersteuning in de communicatie tijdens een gesprek, vergadering of presentatie biedt een schrijftolk nog veel meer. Van mobiel tolken tijdens een rondleiding of uitstapje tot online tolken waardoor de tolk op afstand een (online)vergadering kan tolken. Ook het uitwerken van audiobestanden(audiotransciptie) of het ondertitelen van filmpjes behoort ook tot de mogelijkheden. Voor iedere situatie is een passende oplossing te vinden.

 

Tips:

  • Geef bij de aanvraag de concrete informatie (datum, tijd, locatie, soort opdracht) 
  • Maak uw wensen kenbaar
  • Welke informatie kan de tolk nog meer helpen? Denk aan een agenda, draaiboek, jargon, maar ook eventueel namen van aanwezigen, liedjes of scripts. Deze informatie helpt in de voorbereiding en dat levert een betere tolktekst op! 

Het Schrijfhuis is in bezit van meerdere Text on Top-sticks en verschillende apparatuur waarop deze kunnen worden aangesloten. Dit maakt het tolken in grotere groepen ook mogelijk. 

Voor wie is een schrijftolk?

Wie niet met gebarentaal of NmG vaardig is kan denken aan een schrijftolk. De doelgroep groeit en bestaat voornamelijk uit mensen die slechthorend zijn, plots en laatdoof, Cochleair implantaat dragers, mensen met ouderdoms- en lawaaidoofheid. In veel situaties hebben deze mensen moeite met de communicatie. Door een schrijftolk in te zetten hebben zij veel meer mogelijkheden en de zekerheid van wat er wordt gezegd.

 

Text on Top

Tot 2011 was de schrijftolkgebruiker afhankelijk van waar de schrijftolk zat, of moest de schrijftolk direct aangesloten worden op een beamer, maar had altijd een apart scherm nodig. Sinds de komst van de ondertitelsoftware Text on Top zijn er veel meer mogelijkheden en alles kan naar wens worden ingesteld. 

 

Het doel van Text on Top is het verbeteren van communicatie in groepen. Het draadloos aansluiten van tablets en real-time onder/boventiteling presenteren biedt veel mogelijkheden. Presentaties kunnen niet alleen professioneel voorzien worden van onder/boventiteling waardoor doven en slechthorenden kunnen deelnemen aan congressen. Maar het beschikt ook over een vertaalservice om in het probleem tussen spreker en anderstaligen te voorzien. 

Voor vragen over de mogelijkheden van Text on Top kunt u contact met mij opnemen.